Visie

Onze naam is “Synergy Horsemanship”, en voor ons is dat een naam die precies vangt wat we proberen te bereiken in het werken met paarden. “Synergy” (Nederlands: synergie) betekent volgens het woordenboek “een samenwerking waarbij alle betrokken partijen beter worden”. Dit is hét woord dat in ons naar boven komt wanneer we nadenken over wat we met paarden willen bereiken, en daarom was het niet meer dan passend dat dit onderdeel zou vormen van onze bedrijfsnaam. Het is een woord dat we zouden omschrijven als 1 + 1 = 3, oftewel: wanneer je paard en jij elk een mooiere versie van jezelf worden wanneer je in elkaars gezelschap bent. Is dat niet mooi, als je elk een aanvulling op de ander kunt zijn? Uiteindelijk is dat ons doel in het trainen van paarden (en mensen): het beste in jezelf én je paard naar boven kunnen halen.

Voor ons is lesgeven en paarden trainen dus niet alleen ‘paarden’ trainen, maar ook mensen trainen. Om een aanvulling op elkaar te zijn, moet je paard niet alleen jou en jouw hulpen gaan begrijpen, maar jij ook je paard. Leren hoe je paard denkt, waarom hij zich gedraagt zoals hij doet. Luisteren naar zijn mening, in plaats van alleen jouw eigen mening aanbieden. In Eline's lessen leer je communiceren met je paard op een manier die logisch is voor het paard - op zo’n manier dat het ook logisch voelt voor jou.

Eline hecht in de lessen veel belang aan een goede basis. We hebben namelijk de overtuiging dat als de basis in orde is, de moeilijke dingen later als vanzelf zullen gaan, maar dat als er in de basis stapjes worden overgeslagen, je altijd zult blijven merken dat er puzzelstukjes missen. Bij een goede basis voor het paard kun je denken aan zaken zoals: leren hoe ze spanning en stress kunnen afvloeien, vertrouwen in mensen hebben, wijken voor druk, een positieve mindset hebben, en mentaal en fysiek in balans zijn. De basis voor een mens bestaat onder andere uit het leren duidelijk en consequent te zijn naar je paard, leren communiceren met je energie, intentie en lichaamstaal, en uit het leren logisch hulpen op te bouwen voor je paard.

We zijn ervan overtuigd dat verreweg het gros van de problemen die wij met paarden ervaren ontstaat uit spanning en stress - zowel bij de paarden als bij de mensen. Als men leert hoe die rust en ontspanning op te zoeken, en stress en angst door plezier en enthousiasme te vervangen, vormt dat de basis voor een magische samenwerking tussen paard en mens. Ineens gaat er een wereld van mogelijkheden open en blijkt er veel meer mogelijk dan je ooit had durven dromen. Het is ons ultieme doel om zo veel mogelijk mensen en paarden te helpen aan dat gevoel te proeven.